Hoe komen we in hemelsnaam een beetje gezond en liefst ook nog slank de overgang door? In het lange verhaal in deze Saar Verdiept kwamen ze al aan het woord, hoogleraar diabetologie Hanno Pijl (UMC Leiden) en diëtist-onderzoeker Wendy Walrabenstein. Dit zijn hun gouden tips.
De 7 gouden tips van diëtist-onderzoeker Wendy Walrabenstein:
- Stop onmiddellijk met alle soorten crashdiëten. Met shakes en zakjes kun je misschien snel veel gewicht verliezen, maar zodra je ermee stopt, wil je lichaam zo snel mogelijk terug naar zijn oude gewicht. Dan lijkt er echt iets stukgegaan te zijn in het metabolisme. Er is maar een manier om duurzaam kilo’s kwijt te raken en dat is zo langzaam mogelijk.
- Eet – ’t liefst elke dag! - peulvruchten: linzen, kikkererwten, alle soorten bonen. Ze vormen een bron van plantaardige eiwitten en vezels, ze zijn goedkoop, lekker en vullen goed. Voeg ze toe aan al je salades en soepen.
- Drink geen vruchtensappen – de gezonde vezels zijn er dan uitgefilterd, wat rest is een suikerbom. Neem liever elke dag één of twee stuks fruit.
- Tussendoortjes zijn achterhaald. Eet drie maaltijden per dag en dan ’t liefst volgens het aloude adagium: ontbijt als een keizer, lunch als een koning, dineer als een pauper.
- Wil je geen tonnetje op twee stokjes worden, het schrikbeeld van veel oudere vrouwen? Wetenschappelijk is bewezen dat de buikomvang bij mensen die drinken groter is dan bij mensen die dat niet doen. Laat de alcohol dus staan, tenzij je je kan beperken tot een klein glaasje wijn per dag.
- Beweeg! Installeer een stappenteller op de telefoon, sta elk half uur een paar minuten op vanachter je bureau. Kies een sport of een vorm van beweging die bij je past. Ben je een sporthater? Maak zelf je huis schoon, ga tuinieren, neem de trap, ga ’s avonds wandelen in plaats van tv kijken. Doe voor sterke spieren om de dag een 7-minute Workout – op YouTube vind je talloze filmpjes. Zeven minuten houdt iedereen wel vol.
- Omarm je laatste vetrol. Staar je niet blind op je BMI. Zeker na de overgang is belangrijker om te zorgen je spiermassa te behouden of op te bouwen. Word sterker, niet per se slanker.
De tien gouden tips van hoogleraar diabetologie Hanno Pijl (UMC Leiden):
- Vermijd industrieel geproduceerde voedingsmiddelen.
- Groente en fruit zijn de basis van dagelijkse voeding.
- Gebruik volvette melkproducten, vooral yoghurt, kwark en kaas.
- Wees zuinig met koolhydraten (brood, pasta, rijst, aardappelen).
- Gebruik altijd volkoren graanproducten (met mate).
- Eet elke dag een handje ongezouten noten.
- Eet ten minste twee keer per week vette vis.
- Eet matig vlees (gevogelte is beter dan rood).
- Gebruik olijfolie als dressing en om te braden.
- Drink water/koffie/thee in plaats van fris- of fruitdrank.